GRADINA ZMEILOR SALAJ – Amenajari de alei kitchoase in Gradina Zmeilor, arie naturala protejata

Un festivism păgubos moștenit din epoci de aur, carevasăzică, tot dă ghes mândrului sălăjean să bricoleze tichii de mărgăritar pe capete pleșuve. Nu m-ar deranja cu nimic dacă și-ar ține megalomania kitschoasă la el în bătătură, între ștergarul brodat cu PNA și păretarul cu răpirea din serai. (Nu detaliez aici cum bătătura e complet neîngrijită, deoarece coana mare stă fie la telenovele, fie la o bârfă de o jumătate de zi pe buza șanțului, iar conul se trezește cu gândul la pălinca din cămară).

Dar când bietele capete pleșuve aparțin fragililor “zmei” de gresie de la Gâlgău Almașului, mai că vine să dai cu conducerea comunei Bălan de pământ. Adică ce s-au gândit vajnicii bălăneni? Să nu cumva să alunece piciorușul obez al coanei mari pe pulberea de gresie de pe aleile naturale ale rezervației geologice, ia să turnăm noi niște “drepț”* faine; sau ca să atragă, bag sama, „domnii” mai nedeprinși cu sălbăticia.

Nu că nu ar exista consilieri competenți în domeniu, al căror sfat avizat ar fi putut opri o astfel de urâțenie cretină. Și nu departe, ci chiar la Zalău. Dar, hai să râdem încă puțin de respectul legii în țara lui papură vodă.

Și astfel, s-a mai dus la …mama zmeilor încă un sanctuar natural cu care Sălajul se mândrea.

* trepte, în dialect local