Etichete

, , , , , , ,

Unul dintre motivele pentru care folosesc Facebook este algoritmul care („hrănit” corespunzător) îmi facilitează descoperirea unor personalități sau proiecte interesante, oameni cu preocupări și pasiuni similare alor mele: știința, educația, istoria, arta, designul, protejarea patrimoniului natural și cultural. O astfel de descoperire a fost și Editura Intaglio, al cărei proiect, Detaliul SecessionTimișoara, este găzduit de platforma Consolid8.

Am avut imensul noroc să îmi petrec copilăria la poalele unui impresionant palat baroc transilvănean pe care îl vizitam aproape zilnic, pentru că acolo funcționa Casa Pionierilor unde lucra tatăl meu ca instructor de teatru, și Grădina Botanică unde activam ca membră a Stațiunii Tinerilor Naturaliști. Nu întâmplător am păstrat imaginea originală a temei WordPress pe care o folosesc. Arhitectura veche, juxtapusă celei moderne a serelor cu plante ecuatoriale și tropicale, îmi amintește acum de mult-controversata alăturare similară de la Luvru. În același timp, am satisfacția faptului că orășelul meu natal a păstrat câteva dintre clădirile cu elemente în stil Wiener Secession care din fericire au supraviețuit ravagiilor timpului și „sistematizării”.

Călătorind o vreme de-a lungul vestului României, în percepția mea, splendoarea clădirilor construite în stilul vremurilor belle époque o egala mereu pe cea a peisajelor naturale. Oradea, Arad, și mai ales Timișoara abundă în astfel de clădiri, iar unele au nevoie urgentă de lucrări de restaurare. Am ales o profesie în științe, ceea ce nu m-a împiedicat să promovez mereu necesitatea cultivării gustului pentru frumos, acordându-i o importanță egală cu cea a celorlalte valori umane. Este ceea ce Bogdan și Maria fac cu prisosință prin efortul lor, pe care îl susțin cu entuziasm.

Eu una abia aștept să primesc cărțulia lor electronică. Iar când ajung prin țară, o să achiziționez și Detaliul Neoromânesc în format imprimat pe hârtie… Cărțile astea sunt cadouri ideale pentru amatorii de frumos, și o binevenită poartă spre aprecierea și sprijinirea conservării patrimoniului aflat în spațiul cultural românesc.