Acum o săptămână mă lăudasem lui Valentino, unchiu-mio de adopție italiană, alora mio caro zio, că încă poți face baie în piscină, dacă nu te deranjează apa de 19 grade celsius, cum nici pe mine, acu 20 de ani, că acuma să n-aud de frig, îs babet, ce mai. Ceea ce nu m-a împiedicat să alerg desculță pe plaja Pacificului, în plin decembrie, în cadrul joggingului practicat cu regularitate, fie ploaie, fie soare, fie rupere de nori. Of course după vreo 15 minute îmi ardeau tălpile, no problemo, îmi venea să mă arunc în valuri, ca în cântecul ăluia, irelevant numele anyway.
Azi dârdâim ca eroii, în mirobolantul apartament, că s-a stricat încălzirea iară, cu zece șube pe noi, privind ploaia californiană cu nasurile lipite de geam. Și în loc să nu părăsim culcușul, de dimineață a trebuit să ajungem într-o jumate de oră dincolo de Beverly Hills, să adăugăm pagini la pașaportul de nomad a domnului Hector, după care ne-am amintit că s-au terminat proviziile și am dat iama cârpiți de somn în Trader Joe’s, unde am coștolit o cafea guatemaleză care a alungat-o până și pe mămica somnului din noi. Unde-i amicul Baback, partenerul lui Angie, să-l strângem de gât. Nu că nu mai putem dormi, ci pentru că nu merge încălzirea. Plus că nu putem primi colete de la FedEx pentru că nu știm codul de acces în clădire (ce ne pasă nouă, doar avem cheia…). La așa chiriași, așa landlorzi.

Dar voiam să revin în trecutul foarte apropiat, cu povestea lui Vaco. Vaco e mecanic armean. La el mergem când ni se strică Mazda. Dar e și muzician. A scos un țede, In Love Again, cu o copertă de numai cantautorii est europeni underground mai au. Și cu asta am trântit un superlativ. E prieten cu pictorii armeni din Little Armenia, și pot să zic că are gusturi fine, personajul ăsta. Curte de reparații înconjurată de portocali, unde mai vezi așa ceva? (În Mexic, probabil…) Biroul lui geme de tablouri de cea mai bună calitate, o minibibliotecă de artă, instrumente muzicale asiatice, mai ales percuție, pentru că Vaco e și el un ex-tobar. Când am mers după mașină n-a vrut să ne taxeze. Am revenit cu vin și brânzeturi, i le-am depus pe măsuța de cafea și am fugit înainte să apuce să protesteze.